niedziela, 5 marca 2017

Pyszne i szybkie ciastka bezglutenowe

Ciastka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Maślane, lekko cytrynowe. Idealne do kawy czy ciepłego mleka roślinnego

 SKLADNIKI



 1 szklanka nieprażonych i niesolonych orzechów ziemnych + do ozdoby – ½ szklanki wiórków kokosowych – 1 szklanka słonecznika
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
– 3 łyżki sezamu – 1 szklanka mąki ryżowej – 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej – 2 płaskie łyżeczki sody – 2 płaskie łyżeczki cynamonu – 2 dojrzałe średnie banany – ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego – 2 kopiaste łyżki masła orzechowego – skórka i sok z 1 cytryny – ½ szklanki dowolnego syropu (klonowy, z agawy, daktylowy)

WYKONANIE 

– w jednej misce wymieszać stałe składniki – w drugiej rozgnieść widelcem banana z masłem i dodać pozostałe ciekłe. Dokładnie wymieszać. Wlać do stałych i dokładnie wymieszać – nakładać porcję ciasta łyżką na papier do pieczenia. Spłaszczać widelcem na grubość około ½ cm. Można posypać orzechami. Piec 30 minut w 180°C.


 

1 komentarz:

  1. ale apetyczne ciacha! :)

    http://kuchniaellie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń