niedziela, 19 marca 2017

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne placki ziemniaczane podane z sosem pieczarkowym.




SKŁADNIKI
  • 1100 kg ziemniaków obranych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 cebuli
  • pieprz
  • sos
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 150 g śmietany
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
WYKONANIE

Przygotowanie placków ziemniaczanych – ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, jeśli ziemniaki mają dużo wody to wylać masę ziemniaczaną na sitko i lekko odsączyć. Wodę odstawić na bok, na dole powinna utworzyć się masa z mączki ziemniaczanej. Zlać wodę a mączkę dodać do potartych ziemniaków. Do masy dodać jajka,potartą połowę cebulki, mąkę i sól, pieprz. Jeśli masa ciągle będzie za rzadka dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. Wszystko wymieszać.

 Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Smażyć chwilkę, aż cebulka straci kolor surowizny. Następnie dodać pieczarki pocięte w duże kawałki, smażyć aż grzybki lekko zmiękną i puszczą sok. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień do minimum.
Chwilkę podgrzewać, wrzucić posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej wlać ciasto i smażyć placki na złoty kolor z dwóch stron.
Podawać placki polane sosem.

 SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz