czwartek, 16 marca 2017

Kluski ziemniaczane z soczewicą i grzybami

Te kluski z przepisu to mała modyfikacja śląskich. Nie są z dziurką a nadziewane aromatyczną pastą. Wyglądają jak pyzy, ale nie ma w nich surowych ziemniaków. Są tylko gotowane z dodatkiem mąki ziemniaczanej.







SKŁADNIKI
MASA ZIEMNIACZANA

1 kg ziemniaków skrobiowych po obraniu
  1 łyżeczka soli
  skrobia (mąka) ziemniaczana

NA FARSZ

 – ½ kg pieczarek lub innych grzybów
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– sól i pieprz do smaku
– 1 spora cebula
– 1 liść laurowy
– 4 ziarna ziela angielskiego
– 1 łyżka majeranku
– 1 natka pietruszki

WYKONANIE
Farsz: soczewicę ugotować, odcedzić i wystudzić. Cebulę i grzyby pokroić w kostkę. Podsmażyć na miękko z zielem i liściem. Wyjąć zioła. Dodać soczewicę i dokładnie zmiksować lub zmielić. Dodać drobno posiekaną natkę, majeranek i sól do smaku
Masa -ziemniaki ugotować, odcedzić i ciepłe przepuścić przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem. Wystudzić.
– włożyć do miski. Wyrównać wierzch. Podzielić na 4 części. Wyjąć jedną i w to miejsce dodać tyle samo mąki. Następnie dodać wyjęte ziemniaki. Dodać sól i dokładnie wymieszać, ale nie za długo
– z masy odrywać kawałki. Formować kulki wielkości większej od dużego orzecha włoskiego. Spłaszczać (najlepiej zwilżyć delikatnie dłonie). Nakładać farsz i zlepiać dokładnie. Wszelkie przerwy wyrównać palcami
– gotować w osolonej wodzie 1-2 minuty od wypłynięcia

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz